Bezpieczeństwo i zdrowie w podróży...
Profilaktyka chorób tropikalnych...
Tylko miłe wspomnienia z podróży

Biegunki podróżne - problem częsty choć "rzadki"

 

Biegunki w podróżach w odmienne strefy klimatyczne

       Biegunka podróżnych jest najczęściej występującym problemem zdrowotnym u osób odwiedzających kraje o niskich standardach higieny

       Od 20% do 50% wszystkich podróżujących do krajów rozwijających się, zwłaszcza klimatu ciepłego i gorącego doświadcza biegunki na skutek spożycia skażonej wody lub żywności

PODRÓŻNICY CORAZ BARDZIEJ ZAGROŻENI TD I CHOLERĄ

       Zmiana stylu podróżowania przyczynia się do wzrostu ryzyka wystąpienia biegunki podróżników u osób podatnych na infekcje przewodu pokarmowego

-       Coraz więcej turystów odwiedza kraje klimatu ciepłego i gorącego o niskich standardach sanitarno-higienicznych

-       Turyści coraz częściej pragną zaznać prawdziwego życia w odwiedzanych zakątkach świata

-       Profil podróżników jest coraz bardziej różnorodny (turyści w każdym wieku, z różnorakimi schorzeniami przewlekłymi)

       TD istotnie zakłóca przebieg podróży:

-       pojawia się najczęściej w pierwszym tygodniu

-       trwa  z reguły od 3 do 5 dni

       TD powoduje że,

-       20% chorujących musi spędzić jakiś czas w łóżku

-       40% musi zmodyfikować plan aktywności

-       1% musi być poddany hospitalizacji

-       10% biegunek podróżników przechodzi w przewlekłe zespoły jelitowe

       może niekorzystnie wpłynąć na:

-       jakość wakacji

-       rezultat wyjazdu służbowego

       może spowodować wielomiesięczne, a nawet wieloletnie kłopoty zdrowotne

-       poinfekcyjne zapalenie stawów

-       zespół Guillain-Barré

-       zapalenie tarczycy

-       zespół Reitera

-       zespół jelita nadwrażliwego

(post-infectious irritable bowel syndrome)

ETIOLOGIA BIEGUNEK PODRÓŻNYCH

       Bakterie 60–80%

       Wirusy 5 – 10%

       Pierwotniaki < 5%

Zasady zachowania się w tropiku zapobiegające biegunce podróżnych i innym chorobom, których źródłem są brudne ręce, skażona drobnoustrojami woda i pokarmu.
 

Pić wodę przegotowaną oraz napoje firmowo zamknięte, znanych producentów światowych.

Nie używać kostek lodu, mimo wysokich temperatur jeśli pochodzenie wody, z której zostały przygotowane jest nieznane.

Nie pić soków wyciskanych ze świeżych owoców na ulicy lub w przygodnych barach.

Nie spożywać surowych warzyw (zwłaszcza liściastych), owoców morza, sałatek, surowego mięsa.

Unikać nabiału, majonezu, jogurtów, lodów.

Spożywać pokarmy ugotowane, upieczone, usmażone.

Spożywać owoce umyte i obrane własnoręcznie.

Nie wkładać rąk do ust.
 

LECZENIE BIEGUNKI PODRÓŻNYCH

       Nawodnienie doustne zawsze !!!

       Nawodnienie dożylne

       Dieta

       Probiotyki

       Leki używane w leczeniu biegunki - recepturowe