Biegunki w podróżach w odmienne strefy klimatyczne

•       Biegunka podróżnych jest najczęściej występującym problemem zdrowotnym u osób odwiedzających kraje o niskich standardach higieny

•       Od 20% do 50% wszystkich podróżujących do krajów rozwijających się, zwłaszcza klimatu ciepłego i gorącego doświadcza biegunki na skutek spożycia skażonej wody lub żywności

PODRÓŻNICY CORAZ BARDZIEJ ZAGROŻENI TD I CHOLERĄ

•       Zmiana stylu podróżowania przyczynia się do wzrostu ryzyka wystąpienia biegunki podróżników u osób podatnych na infekcje przewodu pokarmowego

–       Coraz więcej turystów odwiedza kraje klimatu ciepłego i gorącego o niskich standardach sanitarno-higienicznych

–       Turyści coraz częściej pragną zaznać prawdziwego życia w odwiedzanych zakątkach świata

–       Profil podróżników jest coraz bardziej różnorodny (turyści w każdym wieku, z różnorakimi schorzeniami przewlekłymi)

•       TD istotnie zakłóca przebieg podróży:

–       pojawia się najczęściej w pierwszym tygodniu

–       trwa  z reguły od 3 do 5 dni

•       TD powoduje że,

–       20% chorujących musi spędzić jakiś czas w łóżku

–       40% musi zmodyfikować plan aktywności

–       1% musi być poddany hospitalizacji

–       10% biegunek podróżników przechodzi w przewlekłe zespoły jelitowe

•       może niekorzystnie wpłynąć na:

–       jakość wakacji

–       rezultat wyjazdu służbowego

•       może spowodować wielomiesięczne, a nawet wieloletnie kłopoty zdrowotne

–       poinfekcyjne zapalenie stawów

–       zespół Guillain-Barré

–       zapalenie tarczycy

–       zespół Reitera

–       zespół jelita nadwrażliwego

(post-infectious irritable bowel syndrome)ETIOLOGIA BIEGUNEK PODRÓŻNYCH

•       Bakterie 60–80%

•       Wirusy 5 – 10%

•       Pierwotniaki < 5%Zasady zachowania się w tropiku zapobiegające biegunce podróżnych i innym chorobom, których źródłem są brudne ręce, skażona drobnoustrojami woda i pokarmu.

Pić wodę przegotowaną oraz napoje firmowo zamknięte, znanych producentów światowych.

Nie używać kostek lodu, mimo wysokich temperatur jeśli pochodzenie wody, z której zostały przygotowane jest nieznane.

Nie pić soków wyciskanych ze świeżych owoców na ulicy lub w przygodnych barach.

Nie spożywać surowych warzyw (zwłaszcza liściastych), owoców morza, sałatek, surowego mięsa.

Unikać nabiału, majonezu, jogurtów, lodów.

Spożywać pokarmy ugotowane, upieczone, usmażone.

Spożywać owoce umyte i obrane własnoręcznie.Nie wkładać rąk do ust.

LECZENIE BIEGUNKI PODRÓŻNYCH

•       Nawodnienie doustne zawsze !!!

•       Nawodnienie dożylne

•       Dieta

•       Probiotyki

•       Leki używane w leczeniu biegunki – recepturowe