Biegunki w podróżach w odmienne strefy klimatyczne
• Biegunka podróżnych jest najczęściej występującym problemem zdrowotnym u osób odwiedzających kraje o niskich standardach higieny
• Od 20% do 50% wszystkich podróżujących do krajów rozwijających się, zwłaszcza klimatu ciepłego i gorącego doświadcza biegunki na skutek spożycia skażonej wody lub żywności
PODRÓŻNICY CORAZ BARDZIEJ ZAGROŻENI TD I CHOLERĄ
• Zmiana stylu podróżowania przyczynia się do wzrostu ryzyka wystąpienia biegunki podróżników u osób podatnych na infekcje przewodu pokarmowego
– Coraz więcej turystów odwiedza kraje klimatu ciepłego i gorącego o niskich standardach sanitarno-higienicznych
– Turyści coraz częściej pragną zaznać prawdziwego życia w odwiedzanych zakątkach świata
– Profil podróżników jest coraz bardziej różnorodny (turyści w każdym wieku, z różnorakimi schorzeniami przewlekłymi)
• TD istotnie zakłóca przebieg podróży:
– pojawia się najczęściej w pierwszym tygodniu
– trwa z reguły od 3 do 5 dni
• TD powoduje że,
– 20% chorujących musi spędzić jakiś czas w łóżku
– 40% musi zmodyfikować plan aktywności
– 1% musi być poddany hospitalizacji
– 10% biegunek podróżników przechodzi w przewlekłe zespoły jelitowe
• może niekorzystnie wpłynąć na:
– jakość wakacji
– rezultat wyjazdu służbowego
• może spowodować wielomiesięczne, a nawet wieloletnie kłopoty zdrowotne
– poinfekcyjne zapalenie stawów
– zespół Guillain-Barré
– zapalenie tarczycy
– zespół Reitera
– zespół jelita nadwrażliwego
(post-infectious irritable bowel syndrome)ETIOLOGIA BIEGUNEK PODRÓŻNYCH
• Bakterie 60–80%
• Wirusy 5 – 10%
• Pierwotniaki < 5%Zasady zachowania się w tropiku zapobiegające biegunce podróżnych i innym chorobom, których źródłem są brudne ręce, skażona drobnoustrojami woda i pokarmu.
Pić wodę przegotowaną oraz napoje firmowo zamknięte, znanych producentów światowych.
Nie używać kostek lodu, mimo wysokich temperatur jeśli pochodzenie wody, z której zostały przygotowane jest nieznane.
Nie pić soków wyciskanych ze świeżych owoców na ulicy lub w przygodnych barach.
Nie spożywać surowych warzyw (zwłaszcza liściastych), owoców morza, sałatek, surowego mięsa.
Unikać nabiału, majonezu, jogurtów, lodów.
Spożywać pokarmy ugotowane, upieczone, usmażone.
Spożywać owoce umyte i obrane własnoręcznie.Nie wkładać rąk do ust.
LECZENIE BIEGUNKI PODRÓŻNYCH
• Nawodnienie doustne zawsze !!!
• Nawodnienie dożylne
• Dieta
• Probiotyki
• Leki używane w leczeniu biegunki – recepturowe